poniedziałek, 10 lutego 2014

DIY - krewetki w pomidorach z serem feta

Są takie dni kiedy nie jem na obiad łososia z groszkiem ponieważ jem krewetki tygrysie. Krewetki pochodzą z Biedry lub z Tesco i mają mnóstwo zalet – dużo białka i mało węglowodanów, co oznacza, że na deser można bez wyrzutów sumienia zjeść opakowanie Haagen Dazs albo Ben&Jerry's. I zagryźć opakowaniem Beef Jerky. A potem znowu coś słodkiego.


Potrzebujesz:
  • 3 łyżki oliwy
  • drobno posiekana cebula - raczej duża
  • puszka krojonych pomidorów
  • szczypta cukru, sól, pieprz
  • 2 paczki krewetek tygrysich
  • 100 gramów sera feta
  • natka pietruszki lub bazylia
  • ryż jaśminowy


A teraz plan działania:

  1. Krewetki przepłucz ciepłą wodą i odstaw by się rozmroziły – potem usuniesz im ogonki i jeśli znajdziesz takie czarne niteczki na stronie grzbietowej to też radzę je usunąć za pomocą nożyka. To są jelita krewetki i nie chcesz ich zjeść.
  2. Podsmaż cebulkę na patelni na małym ogniu
  3. Dodaj pomidory w puszce i odrobinę cukru
  4. Dodaj krewetki, przypraw według upodobania
  5. Gotuj wszystko tak długo, aż aż będzie ugotowane


Voila! Serwuj z ryżem jaśminowym, serem feta. Posyp pietruszką. Następnie zjedz lody. I kabanosa. A potem znowu coś słodkiego.

Policzyłam, że jedna porcja ma około 200 kcal.

2 komentarze:

  1. Kaloryczność podana wraz kabanosem i czymś słodkim na deser ;) ?? wspaniałe . Będę jadła codziennie :))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Na kabanosach nie ma kalorii wiec chyba nie maja ich wcale... A co do lodów to się nie wypowiadam ;)

    OdpowiedzUsuń